قیمت جهانی گندم و ذرت کاهش یافت
سازمان خواربار و کشاورزی ملل متحد (فائو) در تازهترین گزارش خود از کاهش قیمت جهانی مواد غذایی در ماه آگوست (منتهی به ۹ شهریور) خبر میدهد، کاهشی که تا حد زیادی ناشی از افت قابل توجه قیمت غلات (ذرت و گندم) و شکر است.
شاخص قیمت مواد غذایی فائو که تغییرات ماهانه قیمتهای مواد غذایی مورد مبادله در تجارت بینالمللی را میسنجد، در ماه آگوست سال ۲۰۱۹ بهطور میانگین برابر با ۱۶۹٫۸ بود که ۱٫۱ درصد نسبت به ماه پیش از آن (جولای) کمتر بود، هرچند همچنان ۱٫۱ درصد نسبت به دوره مشابه سال گذشته (اگوست ۲۰۱۸) بیشتر است.
طبق این گزارش، شاخص قیمت غلات فائو در ماه آگوست نسبت به ماه پیش از آن ۶٫۴ درصد کاهش یافته است. در این میان، قیمت جهانی ذرت به علت افزایش دوباره پیشبینیها درباره میزان برداشت این محصول در ایالات متحده آمریکا – که بزرگترین تولیدکننده و صادرکننده ذرت در دنیا است – به شدت کاهش یافته است. طی این مدت، قیمت گندم نیز کاهش یافته است، افت قیمتی که نتیجه فراوانی این محصول برای صادرات در سطح بینالمللی است. از سوی دیگر قیمت برنج به علت تأثیرات فصلی و نگرانیهای موجود درباره اثرگذاری وضعیت آبوهوا بر برداشت این محصول در تایلند، افزایش یافته است.
گزارش فائو نشان میدهد که شاخص قیمت شکر در ماه آگوست نسبت به ماه پیش از آن ۴ درصد کاهش یافته است که تا حد زیادی ناشی از کاهش ارزش «ریال برزیل» همچنین چشمانداز صادرات بیشتر این محصول از سوی هند و مکزیک است.
اما از سوی دیگر شاخص قیمت روغنهای نباتی فائو در ماه آگوست رشدی ۵٫۹ درصدی داشت و به بالاترین میزان طی ۱۱ ماه اخیر رسید. این افزایش ناشی از رشد تقاضای جهانی برای واردات روغن پالم همچنین شرایط نامناسب آبوهوایی در مناطق اصلی تولید این محصول در اندونزی بوده است. قیمتهای روغن سویا نیز طی ماه آگوست افزایش داشته است که ناشی از عدم تحقق میزان پیشبینیشده تولید سویا در آمریکای شمالی است.
شاخص قیمت محصولات گوشتی فائو نیز در ماه آگوست رشدی ۰٫۵ درصدی داشت. هماکنون این شاخص نسبت به ابتدای سال جاری میلادی (دی ۱۳۹۷) ۱۲٫۳ درصد بیشتر (گرانتر) است.
شاخص محصولات لبنی فائو نیز در ماه آگوست نسبت به ماه پیش از آن (جولای) ۰٫۵ درصد افزایش داشته و روند کاهشی دو ماه پیش از آن را معکوس کرده است. در این میان قیمت پنیر، شیر خشک بدون چربی و شیر خشک کامل، افزایش یافتهاند.
پیشبینیهای جدید فائو از تولید جهانی غلات
سازمان خواربار و کشاورزی ملل متحد (فائو) همچنین گزارش جدیدی را درباره وضعیت جهانی عرضه و تقاضای غلات منتشر کرده است. بر این اساس، برآوردها از تولید جهانی غلات با افزایشی ۲۲ میلیون تُنی به ۲ میلیارد و ۷۰۸ میلیون تُن افزایش یافت که حدود ۲٫۱ درصد بیش از تولید محققشده در سال ۲۰۱۸ است.
این تغییرات عمدتا ناشی از افزایش پیشبینیها درباره تولید ذرت در ایالات متحده آمریکا است. در همین حال، فائو برآورد خود از تولید جهانی گندم در سال ۲۰۱۹ را به خاطر بهرهوری پایین در اتحادیه اروپا و روسیه کاهش داده است، هرچند برآورد فائو از میزان تولید گندم در جهان همچنان ۰٫۵ درصد بیشتر از میزان گندم تولید شده در سال ۲۰۱۸ است. فائو همچنین پیشبینی خود از تولید جهانی برنج را با تکیه به افزایش تولید این محصول در چین و آمریکا افزایش داده است. فائو پیشبینی میکند که تولید جهانی برنج در سال ۲۰۱۹ به حدود ۵۱۷ میلیون تن برسد.
انتظار میرود که میزان استفاده از غلات در جهان در سال پیشرو به رقم ۲ میلیارد و ۷۱۸ میلیون تن برسد که تا حد قابل توجهی ناشی از رکورد تاریخی مصرف برنج به میزان ۵۱۹ میلیون تن خواهد بود که به معنای افزایش سرانه نیم کیلوگرمی استفاده از آن نسبت به سال گذشته است. پیشبینیها درباره میزان استفاده از گندم، ذرت و جو نیز افزایش یافته است.
چشمانداز موجود از وضعیت خوب برداشت محصولات کشاورزی نشان میدهد که میزان ذخایر غلات در جهان در پایان فصل زراعی در سال ۲۰۲۰ به ۸۴۷ میلیون تن برسد، با این حال این میزان همچنان ۱۶ میلیون تن کمتر از میزان ذخایر غلات در آغاز فصل زراعی است. انتظار میرود میزان ذخیره ذرت در آمریکا به شدت افزایش یابد، از سوی دیگر میزان ذخیره گندم در چین با رشدی ۷٫۹ درصدی به بیشترین رقم خود در تاریخ خواهد رسید.
در گزارش تازه فائو پیشبینیها از حجم تجارت جهانی غلات بدون تغییر چندانی همچنان در سطح ۴۱۵ میلیون تن باقیمانده است، به این صورت که افزایش تجارت گندم و برنج تا حدودی کاهش تجارت جهانی ذرت و سورگوم را جبران میکند.
برچسبها: