یکشنبه, ۴ آذر , ۱۴۰۳

Sunday, 24 November , 2024

«ورزش در خانه» راه موثر جلوگیری از عوارض خودقرنطینگی

با توجه به انبوه عوارض کم‌تحرکی، اجتناب از این عوارض پاره‌ای تغییرات را در شیوه زندگی می‌طلبد، اما راه‌حل ساده و اولیه برای کاهش خطرات ناشی از نشستن طولانی‌مدت را می‌توان اساساً در کمتر نشستن و تحرک بیشتر به هر صورت، خلاصه کرد.

بیش از دو هفته از شیوع کرونا در ایران می‌گذرد و مسؤولان از مردم خواسته‌اند که برای جلوگیری از گسترش ابتلا به این ویروس در خانه بمانند و تا حد ممکن از حضور در اجتماع خودداری کنند.

همین حضور مداوم مردم در خانه‌ها سبب افزایش میزان استفاده از اینترنت، بازی‌های رایانه‌ای، تلویزیون و حتی مواد غذایی شده و به همین دلیل نگرانی‌هایی برای سلامت شهروندان ایجاد کرده است.

این موضوعات سبب کم‌تحرکی بخش زیادی از جامعه شده و کارشناسان سلامت معتقدند که خانوارها باید برای اصلاح سبک زندگی خود در این مدت قدم بردارند. یک کارشناس حوزه سلامت می‌گوید: ورزش باید به‌عنوان یکی از اصلی‌ترین پایه‌های سلامت جسمی همه افراد جامعه اعم از زن و مرد در اولویت قرار بگیرد تا چرخه تحرک افراد حفظ و از ابتلا به بیماری‌های کم‌تحرکی جلوگیری شود.

محمدجواد عامری می‌افزاید: افرادی که بیشتر زمان نشستن خود را به استفاده از تلفن همراه و رایانه، بازی‌های رایانه‌ای و یا دیدن تلویزیون سپری می‌کنند، مدام گردن خود را برای تایپ کردن و مشاهده تلویزیون خم می‌کنند و یا برای صحبت کردن با تلفن در حین کارهای روزمره، گوشی تلفن را با کمک شانه و سر به گوش خود می‌چسبانند، این عوامل همگی باعث کشیدگی مهره‌های گردن و از بین رفتن تعادل دائمی آنها می‌شود.

وی بیان می‌کند: افرادی که زیاد می‌نشینند، در معرض خطر فتق دیسک کمر قرار دارند. در نشستن طولانی مدت، عضله پسواس که از حفره شکمی می‌گذرد، منقبض می‌شود و ستون فقرات فوقانی را به جلو می‌کشد. همچنین وزن بالاتنه به‌جای اینکه بر کل ستون فقرات وارد شود دائماً بر استخوان‌های نشیمنگاه وارد می‌شود. این عوامل همگی موجب صدمه دیدن دیسک کمر می‌شود.

ضرورت تحرک بیشتر برای جلوگیری از بیماری

این کارشناس حوزه سلامت عنوان می‌کند: پوک شدن استخوان‌ها از دیگر عوارض نشستن طولانی‌مدت است، فعالیت‌هایی مانند راه رفتن و دویدن باعث می‌شوند که استخوان‌های باسن و بالاتنه مستحکم‌تر، پرچگالی تر و قوی‌تر شوند. دانشمندان افزایش موارد پوکی استخوان‌ها را به فعالیت نداشتن نسبت می‌دهند.

وی اظهار می‌کند: کند شدن عملکرد مغز از دیگر عوارض نشستن طولانی‌مدت است. حرکت عضلات باعث پمپاژ خون تازه و اکسیژن در سراسر مغز و آزادسازی مواد شیمیایی می‌شود که عملکرد مغز و حالت روحی را تقویت می‌کنند. اما نشستن طولانی مدت همه فعالیت‌های بدن از جمله عملکرد مغز را آهسته می‌کند. عوارض کم‌تحرکی صرفاً بزرگ‌سالان را تهدید نمی‌کنند و پیامدهای منفی تغییر رویه زندگی، کودکان را هم در امان نگذاشته است.

عامری ادامه می‌دهد: البته این عوارض در یک هفته و یا دو هفته کم تحرکی پدید نمی‌آید اما برخی از افراد آسیب‌پذیر هستند و چه‌بسا در این مدت هم آسیب ببینند مانند افرادی که مبتلا به بیماری‌های قلبی و عروقی هستند و یا خونشان غلیظ است؛ این افراد در معرض بیماری‌هایی مانند DVT هستند و باید با تحرک بیشتر از خود مراقبت کنند.

چگونه در خانه ورزش کنیم؟

یک کارشناس تربیت بدنی به خبرنگار فارس می‌گوید: برای انجام حرکات ورزشی همیشه نیازی به رفتن به باشگاه نیست بلکه در خانه با دنبال کردن برنامه خاص و پشتکار می‌توان سلامتی فرد را حفظ کرد. سیده کوثر علوی می‌افزاید: شهروندان برای ورزش روزانه در خانه باید به نکاتی مانند استمرار ورزش، تنظیم برنامه غذایی بدون حذف وعده‌های اصلی، جلوگیری از پرخوری و تنظیم میزان خواب توجه کنند.

وی می‌افزاید: برنامه‌ریزی افراد برای ورزش کردن باید بیش از ۴۰ دقیقه و کمتر از ۶۰ دقیقه در روز باشد تا هم میزان تأثیر آن حفظ و هم از آسیب رسیدن به فرد جلوگیری شود.

این کارشناس تربیت بدنی با بیان اینکه در خانه لازم نیست ورزش‌های سخت انجام داد، عنوان می‌کند: حرکات اسکوات، لانژ، ایستادن روی یک پا، شنای روی زمین، پلانک، دیپ و هوازی از جمله حرکاتی هستند که در ورزش خانگی مؤثر هستند و علی‌رغم سادگی، کار آیی لازم را هم دارند.

وی بیان می‌کند: حرکات یوگا نیز راهکار دیگری است که به‌واسطه تقویت انعطاف پذیری بدن، کمک می‌کند و برای کاهش خطرات ناشی از نشستن طولانی مدت توصیه شده است.

علوی عنوان می‌کند: از راهکارهایی که برای کاهش خطرات ناشی از کم تحرکی ارائه می‌شود، نشستن روی اشیاء لرزان مانند توپ‌های بزرگ ورزشی و یا حتی نشستن روی یک چهارپایه بدون پشتی است؛ نشستن روی این اشیاء باعث به فعالیت واداشتن ماهیچه‌های اصلی بدن می‌شود.

به گزارش خبرگزاری فارس، با توجه به انبوه عوارض کم‌تحرکی، اجتناب از این عوارض پاره‌ای تغییرات را در شیوه زندگی می‌طلبد، اما راه‌حل ساده و اولیه برای کاهش خطرات ناشی از نشستن طولانی‌مدت را می‌توان اساساً در کمتر نشستن و تحرک بیشتر به هر صورت، خلاصه کرد.

انتهای پیام

برچسب‌ها:

شعار سال 1401

آخرین اخبار

پربازدیدترین اخبار