ضرورت تولید آثار هنری برای معرفی خوزستان
در سالهای گذشته خیلی از استانها معرفی و حفاظت از سرمایههای طبیعی و فرهنگی خود اقدام به استفاده از زبان هنر کردند و در این زمینه توانستند به موفقیتهای زیادی برسند. در خوزستان اما وضعیت آن چنان که باید باشد نیست و هنرمندان این خطه علیرغم داشتن ظرفیت بالا تاکنون نتوانستهاند آثار زیادی را تولید کنند.
گرچه در ماههای گذشته هنرمندانی مانند محسن چاووشی و مهدی یراحی در مسائل اجتماعی ورود کردند اما هنوز هم عرصه برای ورود سایر هنرمندان به مسائل، مشکلات و معرفی خوزستان باز است.
تاریخ، طبیعت و تمدن خوزستان علیرغم داشتن سوژههای بسیار ناب در حوزههای حماسی و طبیعی هنوز دست نخورده مانده و هنرمندان کمی در این اقیانوس بی انتهای سوژههای خوزستان پا گذاشتهاند.
هنرمندان حمایت نمیشوند
یک فعال رسانه در این زمینه به فارس میگوید: فعالیت فرهنگی و هنری نیاز به حمایتهای معنوی و مادی دارد که متأسفانه در سالهای اخیر افراد سیاسی بر دستگاههای هنری و فرهنگی خوزستان تکیه زدند و همین موضوع سبب شد که هنرمندان برای خلق آثار هنری با محدودیت مواجه میشوند.
محمدرضا عبادی میافزاید: برخی از هنرمندان براساس دغدغههای شخصی موضوعات را پیگیری میکنند اما موانع کار در این زمینه بسیار است و به همین دلیل هنرمندان در نیمه راه از انجام یک کار با کیفیت باز میمانند.
وی عنوان میکند: برای نمونه چند سال پیش فیلمی درباره شهید هاشمی ساخته شد اما برای تهیه این اثر با افرادی همکاری شد که این کاره نبودند و نتیجه این شد که این فیلم پس از ساخته شدن، آرشیو شد.
این فعال رسانه بیان میکند: در موضوعاتی مانند گرد و خاک، هنرمندان به اطلاعات عمقی نیاز دارند که متأسفانه سازمانهای موجود اطلاعات تحقیقی را در اختیار هنرمندان نمیگذارند و به همین دلیل نمیتوان یک کار با کیفیت ساخت.
سینمای مستند یکی دیگر از قالبهای هنری است که با ارائه اطلاعات دقیق و آگاهی دادن به جامعه در زمینههای مختلف اجتماعی، فرهنگی، سیاسی و … میتواند تصویری واقعی از یک منطقه به سایر مردم جهان ارائه دهد. بنا بر آمار غیر رسمی بیش از ۱۰۰ مستندساز در خوزستان فعالیت میکنند اما تاکنون به دلیل عدم ارائه مطلوب آثار و پوشش نامطلوب رسانهای بسیاری از آثار این مستندسازان دیده نشده و این ندیدنها بسیاری از آنها را دلسرد کرده است.
غنی بودن خوزستان در سینمای مستند
یک مستند ساز خوزستانی با بیان اینکه خوزستان از غنیترین استانهای کشور در حوزه مستندسازی است، میگوید: البته یک مسئله خیلی مهمی در این حوزه وجود دارد و آن اینکه این مستندسازان برخلاف خیلی از استانهای داخلی و کشورهای خارجی از نهاد خاصی حمایت نمیشوند.
صادق رضایی میافزاید: از این توان و ظرفیت آن طور که باید استفاده نمیشود و برنامه بلند مدت و هدفداری برای این ظرفیت بزرگ وجود ندارد. خوزستان از نظر سوژه خیلی غنی است و سوژههای نوستالژیک زیادی دارد که باید از آنها استفاده شود.
این مستندسازی خوزستانی بیان میکند: حوزه دفاع مقدس، جاذبههای طبیعی و گردشگری از جمله حوزههای پر سوژه خوزستان هستند که تاکنون خیلی کم تنوع به آنها پرداخته شده است. در واقع امروز خوزستان با فقر معرفی خود مواجه است.
وی عنوان میکند: افکار عمومی هنوز درباره جاذبههای خوزستان اقناع نشدهاند و شاید نگاه به خوزستان به دلیل گرمی هوا نزد افکار عمومی مانند نگاه به بیابان و کویر است. در واقع این نگاه نشان از این دارد که هنوز در قالب مستند این جاذبهها معرفی نشدهاند.
رضایی با بیان اینکه در سالهای گذشته کارهایی در این زمینه انجام شده است، اظهار داشت: این اقدامات کافی و جامع نبوده است. عدم حمایت از مستند سازان سبب شده که سوژههای طبیعی و واقعی خوزستان دیده نشدهاند و اگر کاری انجام شده به دلیل علایق شخصی بود.
وی با بیان اینکه بخشی از وظایف سینمای مستند معرفی و ارائه اطلاعات است، میگوید: چون حمایتی از مستندسازان انجام نمیشود، طبیعتاً به صورت مطلوب به سوژهها پرداخته نمیشود.
این مستندساز خوزستان با اشاره به اینکه اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی باید از مستندسازان حمایت کند، عنوان میکند: انجمن سینمای جوان برای کمک به ارتقای سطح سینمای مستند علاقهمند است اما بودجه سالیانه این انجمن نهایتاً منجر به پرداخت هزینههای جاری و کارکنان انجمن باشد.
کار با کیفیت ماندگار میشود
یک آهنگساز خوزستانی نیز در گفتوگو با فارس میگوید: خلق یک اثر هنری با کیفیت نیاز به یک زنجیره تولید موفق دارد؛ برای نمونه در ترانه خاک اثر مهدی یراحی ترانه زیبا، خواننده مشهور و زمان انتشار در ماندگاری این اثر موثر بودند و در گذشته هم کارهایی درباره کارون و ساحل آن ساخته شده که تا همین حالا هم مورد استفاده قرار میگیرند پس باید بدانیم که کار با کیفیت ماندگار میشود.
سید رسول عرفانی میافزاید: هنرمندان باید دلگرمی داشته باشند که بتوانند یک کار خوب تحویل دهند و ارائه یک کار خوب مستلزم داشتن امکانات در تصویربرداری و صدا برداری است چرا که اگر یک اثری از نظر محتوا خوب باشد اما کیفیتش شرایط مطلوب را نداشته باشد مورد استقبال مردم قرار نمیگیرد.
وی عنوان میکند: شاید سفارشی سازی در فرهنگ هنری کشور ما یک کار مذموم باشد اما برای نمونه شما در هالیوود نمونه کارهای سفارشی موفق را میتوانید ببینید؛ در زمینه معرفی خوزستان باید نهادها و سازمانهای فرهنگی موجود ورود کنند و با استفاده از هنرمندان بومی و حتی غیربومی کارهای هنری در خور شأن خوزستان بسازند.
به گزارش خبرگزاری فارس، گرچه هنرمندان خوزستانی در زمینههای مختلف مستعد و شهره شدند اما کارهای با کیفیت برای معرفی خوزستان هنوز هم انگشت شمارند و لازم است که نهادهای فرهنگی با ورود به این عرصه خوزستان واقعی را معرفی کنند.
انتهای پیام/
برچسبها: