انجام موفقیتآمیز عمل قلب باز برای نوزاد ۲۲ روزه در اهواز
دکتر محمدعلی شیخی در گفتوگو با ایسنا، اظهار کرد: روز دوشنبه ششم مردادماه، نوزادی با وزن ۲.۵ کیلوگرم در یکی از بیمارستانهای اهواز متولد شد. این نوزاد که امیرحسین نام گرفت و چهارمین فرزند یک خانواده رامشیری بود، در بدو تولد دچار سیانوز (کبودی یا رنج کبود یا یَرَقان اَزرَق)، تنگی نفس و بیقراری و ناتوانی در خوردن شیر مادر بود.
وی افزود: در پی انجام اکو برای این نوزاد، تشخیص داده شد که بیماری وی مربوط به جابهجایی عروق بزرگ (TGA) است یعنی جای شریان آئورت و شریان ششی جابهجا بود. در حالت طبیعی، شریان آئورت از بطن چپ و شریان ششی (ریوی) از بطن راست جدا میشوند اما در این بیمار، جای این دو شریان برعکس بوده است.
دانشیار دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز تصریح کرد: در چنین بیمارانی به دلیل اینکه خون سیاه و بدون اکسیژن وارد بدن میشود، بیماران دچار کبودی، خفگی و تنگی نفس میشوند و به دستگاه ونتیلاتور (کمک تنفسی) متصل میشوند و در نهایت دیگر ارگانهای بدن دچار نارسایی میشوند.
شیخی افزود: مرگ و میر در چنین بیمارانی بالا است و بیش از ۹۰ درصد این بیماران در همان یک ماه نخست از بین میروند.
وی بیان کرد: در پی تشخیص بیماری این نوزاد، وی به ICU جراحی قلب کودکان در بیمارستان گلستان انتقال یافت و در روز ۲۸ مردادماه یعنی در ۲۲ روزگی وی، عمل قلب باز برای این نوزاد انجام شد.
فوق تخصص جراحی قلب مرکز آموزشی درمانی بیمارستان گلستان اهواز گفت: در این عمل حدوداً چهار ساعته، وضعیت جابهجایی عروق بزرگ را اصلاح کردیم و سپس بیمار به ICU جراحی قلب کودکان منتقل شد و حدود ۴۸ ساعت با دستگاه ونتیلاتور نفس میکشید. خوشبختانه پس از ۴۸ ساعت، بیمار از دستگاه کمک تنفس جدا شد.
وی افزود: قبل از عمل، میزان اکسیژن خون بیمار ۳۰ درصد بود که اکنون به ۸۰ تا ۹۰ درصد رسیده است. اکنون بیمار هوشیاری دارد و شیر میخورد و حال عمومی بسیار مساعدی دارد. همچنین عملکرد ریه، قلب و کلیه و دستگاه گوارش بیمار به حالت نرمال برگشته است و روز گذشته از بیمارستان ترخیص شد.
شیخی بیان کرد: چنین بیمارانی معمولا در مراکز بسیار مجهز عمل میشوند؛ در تهران دو مرکز و در شیراز یک مرکز و در تبریز نیز یک مرکز برای چنین عملهایی وجود دارد. در همین معدود مراکز در ایران این عملهای جراحی برای نوزادان انجام میشود، آن هم با مرگ و میر بالا.
وی افزود: خوشبختانه در بیمارستان گلستان اهواز این عمل را برای این نوزاد ۲۲ روزه انجام دادیم و حال عمومی خوبی دارد. احتمال بدحال شدن این بیمار کم است اما در مجموع ۵ تا ۱۰ درصد بیماران مادرزادی دچار مشکل قلبی در آینده ممکن است دچار مشکلاتی شوند و نیاز به جراحی داشته باشند.
دانشیار دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز گفت: در یک سال اخیر، این عمل برای چهار نوزاد زیر یک ماه در بیمارستان گلستان اهواز با موفقیت انجام شده است.
انتهای پیام
برچسبها: