شنبه, ۳ آذر , ۱۴۰۳

Saturday, 23 November , 2024

مناطقی با سرانه‌های صفر در اهواز

در بسیاری از مناطق قدیمی یا جدید اهواز سرانه خدمات عمومی صفر یا نزدیک به صفر است که این محرومیت تبعات ناگواری در پی داشته و با توجه به وسعت آن، نیازمند توجه ملی است.

عموماً زمانی که از عناوین مناطق برخوردار، نیمه برخوردار یا کم برخوردار در عرصه های مختلف استفاده می‌شود، بحث بر سر سرانه‌ها است.

شاید تصور اینکه حدود ۵۰۰ هزار نفر در مناطق مختلف کلان شهری مانند اهواز در مناطق کم برخوردار زندگی کنند سخت باشد، اما واقعیت این است که مناطق متعددی از نظر سرانه‌های مختلف فضاهای آموزشی و بهداشتی، ورزشی، فضای سبز، فرهنگی و… در وضعیت نامطلوبی قرار دارند و بعضا سرانه‌های آنها صفر است.

برخی از این مناطق مانند عین دو، ملاشیه، حصیرآباد، آل صافی، آخرآسفالت، مدرس، علوی، زرگان و… قدمتی چندین ساله دارند و در سالهای اخیر گسترش پیدا کرده‌اند و برخی دیگر مانند گلدشت، کوی مندلی، کوی سادات، چنیبیه یک و دو و… عوامل مختلفی  از قبیل اقتصادی، اجتماعی، محیطی، تغییر الگوهای کشاورزی و…  در سال‌های اخیر سبب تشکیل آن‌ها در حاشیه شهرها شده‌اند.

نظر کارشناسان اجتماعی

 کارشناسان اجتماعی معتقدند: با ساماندهی مناطق حاشیه شهرها و فراهم کردن امکانات مورد نیاز مناطق کم برخوردارباید فاصله و خلاء موجود بین آنها و سایر مناطق را کم کرد چرا که این امور از لوازم و مقدمات پیشگیری و کاهش میزان آسیب‌های اجتماعی در این مناطق است.

اگر چه این مناطق بی رویه رشد کرده‌اند اما از دید اجتماعی ضروری است راه حل اساسی در ارتباط با رفع نیازهای بهداشتی،آموزشی، اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی این جمعیت بزرگ اعمال شود تا ضمن رفع مسائل و مشکلات فردی و خانوادگی به حل مسائل و مشکلات شهری هم تا حدودی مساعدت شود.

عدم پاسخگویی مسئوولان آموزش و پرورش استان

به منظور پیگیری وضعیت طرح توانمندسازی آموزشی دانش آموزان مدارس کم برخوردار، خبرنگار فارس از اداره کل آموزش و پرورش استان پیگیر انجام مصاحبه بود که پاسخگوی سوالات نبودند.

کوی سادات اهواز

اما بررسی فعالیت‌های سازمان نوسازی مدارس استان نشان می‌دهد تا حدودی کارهایی در بحث احداث فضاهای جدید در مناطق محروم صورت گرفته اما این فضاها با توجه به جمعیت مناطق محروم در حاشیه اهواز  با استانداردهای مورد انتظار فاصله زیادی دارد.

سال گذشته روزانه ۶٫۳ کلاس درس ساخته شد

علی قربانی مدیرکل نوسازی ، توسعه و تجهیز مدارس خوزستان با اشاره به گستردگی مناطق کم برخوردار در کلان شهر اهواز، اظهار کرد: در سه سال گذشته احدث ۲۸ مدرسه  کلاسه برای این مناطق مصوب شد که این پروژه‌ها در حل انجام است و ساخت بیش از نیمی از آن‌ها به پایان رسیده و امیدوار هستیم تا مهر سال آینده مابقی را به بهره برداری برسند.

وی افزود: منطقه مهدیس اهواز فاقد مدرسه بود اما مهر سال گذشته دو مدرسه ۱۲  کلاسه در این منطقه افتتاح و دو مدرسه ۶ کلاسه دیگر در حال ساخت است که تا ابتدای مهر و بهمن ماه امسال افتتاح می‌شوند.

مدیرکل نوسازی ، توسعه و تجهیز مدارس خوزستان گفت: با بنیاد برکت نیز توافق نامه‌ای برای ساخت مدارس در مناطقی مانند عین دو، کریشان، کوی علوی، باوی و حمیدیه منعقد شده است.

قربانی با بیان اینکه جامعه خیرین مدرسه ساز کشور بیش از ۲۰ سال است که به صورت رسمی فعالیت می کند، عنوان کرد: اکنون در حدود ۴۶ درصد از پروژه‌هایی که افتتاح می‌شوند با کمک خیرین است و از این نظر استان ما جزو سه استان برتر کشور است.

وی افزود: در ساخت پروژه‌های ما ۳۰ تا ۵۰ درصد اعتبار ساخت مدارس را خیرین تقبل می‌کنند و مابقی آن توسط دولت تامین می‌شود که از این نظر همیشه در صدر اعتبارات استانی و کشوری هستیم.

قربانی با بیان اینکه در سال گذشته یک هزارو ۳۳۱ کلاس درس در استان ساخته شد، گفت: به طور متوسط سال گذشته روزانه ۶٫۳ کلاس درس در استان ساخته شده است.

به گفته این سازمان سرانه فضاهای آموزشی در این مناطق ۴٫۸ مترمربع است که این آمارها در مقایسه با فضای استاندارد (۵٫۲ ) فاصله چندانی را نشان نمی‌دهد.

اما آمارهای دفاتر تسهیل‌گری وضعیت سرانه‌های آموزشی در مناطق کم برخوردار اهواز  را بسیار کمتر از آمارهای دولتی نشان می‌دهد و برای مثال در مناطق حصیرآباد۰٫۵۶ و در سادات و زعفرانیه صفر است.

به طور حتم توسعه زیر ساخت‌های بهداشتی و توجه به آموزش‌های بهداشتی در میان گروه‌های مختلف ضرورتی انکار ناپذیر است و همه ما می‌دانیم یک شهر، محله و منطقه در صورتی شاداب و سرحال خواهند بود که شهروندان آن از سلامت جسمی و روحی کامل برخوردار باشند.

 این در حالی است که سرانه‌های بهداشتی و سلامت در مناطق کم برخوردار و حاشیه کلان شهر اهواز در سطح بسیار پایینی قرار دارند از طرفی این مناطق در محاصره فاضلاب شهری  و محلی برای تجمع و گاهی تخلیه زباله‌ از مناطق  دیگر شده‌اند و در بسیاری از مناطق پرجمعیت هم این سرانه صفر است.

به ازای هر ۲۵۰۰ نفر در مناطق کم برخوردار یک مراقب سلامت

اما صادق مردای مدیر توسعه شبکه و ارتقاء سلامت مرکز بهداشت خوزستان در خصوص فعالیت‌هایی که در حوزه بهداشت و سلامت به منظور ارتقاء سرانه‌های بهداشتی صورت گرفته، اظهار کرد: در حوزه شهری باید به ازای هر ۲هزرو ۵۰۰ نفر یک مراقب سلامت داشته باشیم که در استان خوزستان این عملیات از آغاز طرح تحول بهداشت در سال ۹۴ هم زمان با سایر مناطق کشور انجام شد.

وی افزود: اکنون  این طرح در مناطق حاشیه،کم برخوردار و شهرهای بالای بالای ۲۰ تا ۵۰ هزار همچنین ۵۰ تا ۵۰۰ هزاز  و کلان شهر اهواز نیز اجرایی شده است.

مدیر توسعه شبکه و ارتقاء سلامت مرکز بهداشت خوزستان در توضیح  وظایف «مراقب سلامت»( این افراد عموماً کارشناسان مامایی و بهداشت عمومی اند) در این طرح گفت: کارهای مربوط به واکسیانسیون، مراقبت از مادران باردر، مراقبت‌های پیش و پس از بارداری، مراقبت از کودکان یکسال، یک تا ۵ سال، نوجوانان و میانسالان  از جمله وظایف مراقبیت سلامت است که برای هر کدام از این گروه‌ها بسته سلامت جداگانه در نظر گرفته شده است.

مرادی با تاکید بر اینکه تمام مناطق کلانشهر اهواز و حاشیه از این طرح برخوردار هستند، عنوان کرد: هر دو تا سه نفر از مراقبین سلامت مناطق در پایگاه سلامت آن منطقه به صورت روزانه حضور دارند.

وی در رابطه با استانداردهای دقیق تعریف مراقبین سلامت به ازای جمعیت هر منطقه، بیان کرد: اجرای این طرح مطابق با دستور العمل۰۴ وزارت بهداشت در سال ۹۹ است.

مرادی در تشریح دستور العمل۰۴ وزارت بهداشت، گفت: نسخه اختصاصی برنامه‌های مراقبتی اولیه بهداشت در مناطق حاشیه و شهرهای بالای ۲۰ هزار نفر است طبق این نسخه مشخص می‌شود چه کسانی مراقبین سلامت، مسئول پایگاه‌های سلامت،کارشناس محیط، کارشناس تغدیه، کارشناس وبا، و…. هستند.

وی بیان کرد:  در حال حاصر بیش از ۱۵۰ پایگاه سلامت  تحت نظارت حدود ۷۰ مرکز خدمات جامع سلامت؛ بسته خدمات سلامت فردی و عمومی را به شهروندان تحت پوشش دانشگاه جندی شاپور ارائه می‌دهند.

وی افزود: در مراکز خدمات جامع سلامت علاوه بر پزشک و دندانپزشک، کارشناسان تغذیه، سلامت روان، بهداشت محیط، هداشت حرفه ای و مراقبین ناظر مشغول خدمت هستند.

کوی سیاحی اهواز

 مناطق محروم اهواز بدون فضای سبز

در بحث خدمات شهری ایجاد فضای سبز در مناطق مختلف به ویژه مناطق کم برخوردار یکی از عوامل  توسعه متوازن فضا‌های سبز در سطح شهر است.

اما بررسی‌های خبرنگار فارس در مناطق کم برخوردار نشان می‌دهد برخی مسائل در این مناطق از جمله تغییر اقلیم سبب کاهش این سرانه فضای در آن‌ها شده است  و بسیاری از این مناطق در اختیار شرکت نفت، ستاد اجرایی فرمان امام (ره) و اداره کل مسکن و شهرسازی است.

به عنوان مثال اراضی کوی بروال (علی آباد) که متعلق به شرکت نفت است درحال حاضر به محلی برای تخلیه زباله و نخاله تبدیل شده که منبعی برای انتقال بیماری ها است که انتظار می رود شرکت نفت برای تبدیل آنها به فضای سبز همکاری کند.

قطعاً تلاش مستمر در جهت رفع محرومیت از مناطق محروم و اهتمام مسئوولان برای حل مشکلات طبقات ضعیف جامعه یک ضرورت است که در کوتاه مدت می‌توان نتایج مثبت آن را در جامعه احساس کرد چرا که با شناسایی استعداد‌ها،توانمندی‌ها و ظرفیت‌های موجود در مناطق محروم می‌توان  در رفع محرومیت و توسعه اشتغال از این مناطق حمایت کرد.

کوی علوی

توسعه مناطق کم برخوردار اهواز با مشارکت قرارگاه خاتم‌الانبیا

چند روز گذشته به منظور محرومیت زدایی از مناطق کمتر برخوردار تفاهمنامه سه جانبه بسیار مهمی میان شهرداری اهواز، استانداری خوزستان و قرارگاه سازندگی خاتم الانبیا که به گفته شهردار اهواز: این بزرگترین قرارداد تاریخ شهرداری اهواز در زمینه رسیدگی به مناطق محروم است.

وی با بیان اینکه رقم این تفاهمنامه سه جانبه سه هزار میلیارد ریال است، افزود: مطابق این تفاهمنامه قرار است قرارگاه خاتم الانبیا در حوزه عمران شهری مناطق کم برخوردار شهر اهواز مانند منبع آب، چهارصد دستگاه، حصیرآباد، عین ۲، کوی سیاحی، کوی مندلی، کوی سادات، گلدشت و ملاشیه پروژه های محرومیت زدایی انجام دهد.

شهردار اهواز بیان کرد: بر اساس این موافقتنامه قرارگاه خاتم الانبیا به عنوان پیمانکار شهرداری اهواز پس از مطالعه و نیازسنجی، عملیات عمرانی گسترده ای را برای عمران و آبادانی این مناطق آغاز می‌کند.
شاعری گفت: مطابق توافق انجام شده مقرر شد قرارگاه سازندگی خاتم الانبیا بررسی لازم برای احداث نخستین کارخانه بزرگ زباله سوز در اهواز را با همکاری شرکتهای دانش بنیان ایرانی انجام دهد.

به گزارش خبرگزاری فارس، از جمعیت ۱.۲ میلیون نفری کلانشهر اهواز، جمعیتی بالغ بر ۵۰۰ هزار نفر در سکونت‌گاه‌های غیر رسمی و بافت ناکارآمد و فرسوده زندگی می‌کنند.

انتهای پیام/

برچسب‌ها:

شعار سال 1401

آخرین اخبار

پربازدیدترین اخبار