موزهای به وسعت یک تاریخ و حکایتی از شیران روز و عابدان شب!
موزه دفاع مقدس خرمشهر در سمت چپ رودخانه کارون این شهر واقع شده و به عنوان قدیمیترین موزه جنگ در کشور به حساب میآید.
موزهای که روایتگر جهاد و حماسه و همت و غیرت و فداکاری مردان و زنانی است که برای حفظ اسلام و مکتب و خاک و وطن و ناموس از تمام تعلقات خود گذشتند و با خون خود، مُهر استقلال و عزت به پای این وطن زدند.
البته چه خوش گفته شده که تمام خرمشهر موزه است. وقتی در کوچه پس کوچههای این شهر قدم میزنیم به راحتی رد خون و تیر و ترکش و خرابی و ویرانی را بر در و دیوار مقاوم آن میبینیم.
اما با این وجود و با هزاران غفلت از سوی مسوولان و مدیران که صندلی امروز آنها مرهون خون و حماسه رزمندگان اسلام است، خرمشهر همچنان ایستاده و مقاوم و با صلابت است.
گزارش زیر از قدیمیترین موزه دفاع مقدس ایران و تنها موزه خرمشهر است که حکایت شیران روز و عابدان شب را در دل خود مخفی کرده است.
ساختمانی که از دست روباه پیر به دست شیران اسلام افتاد!
آثار موجود در موزه دفاع مقدس خرمشهر برخلاف دیگر موزههای کشور کاملا واقعی و بکر و بینظیر هستند که هر ببینده و هر فرد میهن و اسلام دوستی را مبهوت و مجذوب خود میکند.
ساختمان موزه خرمشهر یکی از ساختمانهای قدیمی پالایشگاه آبادان بود که در سال ۱۳۰۹ در زمان رضاه شاه به بهرهبرداری رسید و با عنوان شرکت ژنرال آفیس جهت فروش نفت در ایران به کار خود ادامه داد.
این ساختمان در زمان جنگ و محاصره خرمشهر به دست عراقیها افتاد و به مقر تیپ فلوجه عراق تبدیل شد که در ۱۹ ماه محاصره این شهر، مرکز فرماندهی این تیپ بود. اما در سال ۱۳۶۱ و بعد از پیروزی در عملیات الی بیت المقدس به دست رزمندگان اسلام افتاد.
این ساختمان بعد از جنگ تحمیلی در سال ۱۳۷۲ به خاطر استحکام و مقاومتش و وقایعی که در آن روزها در این مکان اتفاق افتاده بود، به عنوان موزه معرفی شد. از ۱۳۷۲ تا ۱۳۷۵ محکمکاری و بازآرایی شد. موزه خرمشهر یکی از قدیمیترین موزههای جنگ کشور است که آثار واقعی جنگ بدون هیچ تغییر و کاملاً دست نخورده در معرض دید بازدیدکنندگان قرار دارد.
موزه خرمشهر چند بخش دارد؟
موزه دفاع مقدس خرمشهر دارای ۵ تالار است. تالار اول شامل بحران قبل از شروع جنگ و هجوم اولیه ارتش بعث است. تالار دوم سالنی است که در آن حماسه ۴۵ روزه مقاومت مردم به نمایش گذاشته شده است. در این تالار تصاویر و نشانههایی از خانههای مردم، مبارزه مردمی، تخریب خانهها و ایستادگی زنان و جوانان در ۴۵ روز مقاومت به نمایش گذاشته شده است.
اشغال خرمشهر تالار بعدی است که در آن عکسهایی از تخریب شهر و حضور عراقیها در خرمشهر، عکسهایی از سرقت اموال مردم توسط عراقیها، تخریب خیابانها و حضورشان در خرمشهر مشاهده میشود.
و در نهایت تالار پنجم مربوط به بازگشت مردم قهرمان و حماسهساز خرمشهر به شهر پس از اشغال است.
نفوذ حماسهها در دل خارجیها
موزه دفاع مقدس خرمشهر هر ساله میزبان خیل عظیمی از زائران ایرانی و بازدیدکنندگان خارجی است. این موزه با صدای طنینانداز و چهره زخمی خود توانسته حتی دل توریستهای خارجی را برباید و بسیاری از بازدیدکنندگان خارجی نمکگیر این موزه شده و چندباره برای دیدن خاطرات قهرمانان واقعی به خرمشهر سفر میکنند.
حضور هر ساله جوانان در این موزه فصل جدیدی را باز کرده تا نسل جوان و نو ایثار و حماسه و جانفشانیهای رزمندگان جوان آن زمان را به خوبی حس و لمس کنند و از برکت شهیدان برای خود یادگاری ببرند.
راویان این مرکز فرهنگی حدود ۳۰ نفر هستند که علاوه بر خدمترسانی به زائران، روایتگری موزه جنگ را نیز بر عهده دارند.
علاوه بر این تابلوهای گرافیکی و آثار حجمی امکان انتقال مفاهیم دفاع مقدس، ادوات به جا مانده از نیروهای بعثی و آثاری از شهدای شاخص و محوری خرمشهر و تصاویر ۴۵ روزه مقاومت و ایستادگی در عملیات آزادسازی خرمشهر نیز در معرض دید قرار گرفته است.
در بخشی از موزه مجموعهای از وسایل مورد استفاده رزمندگان، شهدا، نمادهای مناطق جنگی، تندیسهای ساخته شده از سوی هنرمندان در برابر دیدگان بازدیدکنندگان قرار گرفته است.
نکته پایانی
موزه خرمشهر از طرف مسئولان باید تقویت شود، برخی از محتواها قدیمی است و برای نسل امروز باید به روز و باز آرایی شوند.
مشکل دیگر این است که برخی ویترینها برای سال ۱۳۷۵ است و چیزی از عملیات بیتالمقدس که مهمترین عملیات دفاع مقدس است به شکل ماکت موجود نیست تا برای نسل امروز ارائه شود.
موزه خرمشهر باید وسیعتر شود، چراکه حق خرمشهر بیشتر از این است. خرمشهر خودش موزه است همه خرمشهر موزه جنگ است و این موزه امروز در حد شهری که اشغال شده و همه کشور برای آزادیاش بسیج شده و ایثارگریها، شجاعتها و مظلومیت از خود نشان داده است، نیست. این موزه با این وضع موجود نمیتواند غیرت مردم و رزمندگان خرمشهر، حماسهها و مظلویتهایشان را به تصویر کشیده و به نمایش بگذارد.
برچسبها: