سه شنبه, ۶ آذر , ۱۴۰۳

Tuesday, 26 November , 2024

من هم غیزانیه هستم/ سریال‌تنش آبی در خوزستان

سریال تنش‌های آبی در استان خوزستان در حالی هر ساله تکرار می‌شود که اعتبارت مختلفی به طرح‌های آبرسانی اختصاص داده شد اما طبق وعده مسؤولان هنوز به سرانجام نرسیده‌اند.

قصه پر غصه بی‌آبی در سرزمین رودهای بزرگ داستان جدیدی نیست که باید کارد را به استخوان بیش از ۸۰  نفر از اهالی روستاهای غیزانیه برساند تا بلکه از شیر‌آب خانه روستایی قطره آبی بچکد،  اهالی روستاها و حتی شهرهای استان سالهاست با بی‌آبی، شوری آب، وعده‌هایی همچون فرسودگی خطوط انتقال، شکستگی لوله، نبود اعتبارات و… دست و پنجه نرم می‌کنند، سالهاست مردم این استان به خرید و فروش آب در کوچه پس کوچه‌های خود  و داشتن دستگاه تصفیه آب در خانه عادت کرده‌اند.

اگر چه خارج شدن آب شکلاتی،  از شیر آب خانه‌ها  در شهرها و سفت شدن و زنگ زدگی شیرآبی که ماه‌ها رنگ آب را به خود ندیده در روستاها جزو روزمرگی‌های ما شده است اما چشم مردم همچنان به تحقق وعده مسئولان است.

بر اساس این گزارش، چندین سال است که معضل بی‌آبی و عدم تحقق وعده‌های مسئولان برای آب‌رسانی و لوله‌کشی مناسب به بخش غیزانیه سبب شد اهالی این روستا  با تجمع در مقابل بخشداری و نشستن وسط جاده اعتراض و نارضایتی خود را به وضعیت موجود نشان دهند همین حرکت سبب توجه کل رسانه‌های استان و کشور به این منطقه نفت خیز شد و مسئولان را پای کار آورد.

زمستان سال ۹۵ بود که استاندار خوزستان به دنبال بازدیدی که از روستاهای بخش غیزانیه داشت طی دو مصوبه مقرر شد ظرف ۳ ماه مشکل آب این روستاها حل شود.

 یک بخش مصوبه شامل ۲۵ کیلومتر لوله گذاری از تاسیسات شهرستان کارون (ایستگاه خسروی) به دهستان مشرحات  بود و مصوبه دوم نیز شامل ۵۵  کیلومتر لوله گذاری است که یک بخش آن از شیبان تا صفیره و بخش دیگر از صفیره تا تاسیسات نزهه بود اما بیش از سه سال  از وعده استاندار گذشت و اهالی غیزانیه همچنان از آب لوله کشی بی بهره هستند.

وعده سه ماهه استاندار سه ساله شد

اوایل خردادماه امسال پس از اعتراض اهالی غیزانیه وضعیت بی‌آبی روستاهای خود استاندار خوزستان بار دیگر با حضور در این منطقه گفت: ظرف دو هفته آینده آب به مشرحات و بخش غیزانیه بزرگ می‌رسد؛ همچنین شش کیلومتر از خط لوله آب فرسوده است که تا یک ماه دیگر برای تامین آب شرب پایدار تکمیل خواهد شد.

سپس با گذشت یک هفته از این وعده در گفت‌وگو در جمع خبرنگاران با اشاره به تکمیل فاز نخست آبرسانی به غیزانیه تا هفته آینده، اظهار کرد: فاز دوم از امروز آغاز شد و روستاهای غیزانیه بین ۴۵ تا ۵۰ روز دیگر به طور کامل آبرسانی می‌شوند.

این در حالی است که عادل حرباوی قائم مقام شرکت آبفا خوزستان گفته بود: در فاز دوم طرح آبرسانی غیزانیه به  ۱۹۸ میلیارد تومان اعتبارات نیاز داریم که تا کنون تامین نشده است.

مشکل بی‌آبی،  قطعی آب، یا کمبود شدید فشار آب، به ویژه با آغاز فصل گرما اما مختص یک شهر، روستا و منطقه در استان نیست و بسیاری از مناطق و روستاها در شمال و جنوب استان ماه‌هاست و حتی سالهاست که آب مورد نیاز خود را به وسیله تانکر، و پُر کردن دبه‌های آب از رودخانه‌ها، خرید آب از دورگردها و… تامین می‌شود.

قطعی و افت فشار در اهواز

۷۰ درصد توسط آب شرب اهواز از طریق طرح آبرسانی غدیر، ۱۰ درصد آب حیات و ۲۰ درصد از رودخانه کارون تامین می‌شود که مدیریت انتقال و تامین آبرسانی طرح غدیر با سازمان آب و برق خوزستان و مدیریت آب حیات در دست شرکت آب و فاضلاب خوزستان است.

اغلب نوسانات آب غدیر در طول مسیر انتقال آب سبب قطعی یا افت فشار آب در برخی مناطق اهواز به ویژه شرق می‌شود.

سید راهی جعاوله رئیس شورای روستای سید سعد با اشاره به قطعی مکرر و طولانی آب در روستاهای سید ظاهر، سید معن، سید نبی، سید سعد، حموله، جعاوله(مسیر بامدژ حاشیه رودخانه دز) اظهار کرد: چهار موتور آب در این مسیر وجود دارد که از این چهارتا تنها یک موتور را روشن می‌کنند.

وی با بیان اینکه موضوع روشن نشدن دیگر موتورها را به شرکت آبفا اهواز اطلاع دادیم، افزود:  مدیر شرکت آبفا در پاسخ گفت: لوله‌های مسیر شکستگی دارد و باید سر فرصت مشکل آ‌ها را حل کنیم.

رئیس شورای روستای سید سعد  با طرح این سوال مبنی بر اینکه مگر می‌شود به اهالی روستاها بگوییم صبر کنید سر فرصت تشنگی شما را رفع می‌کنیم، گفت: اهالی روستاها آب شرب را خریداری می‌کنند اما برای تهیه آب شست‌وشو با ماشین، قاطر و گاهی زنان با گذاشتن دبه آب روی سر خود راهی رودخانه می‌شوند و آب می‌آورند.

روستاهای زیر نظر بخش غیزانیه- مسیر آزاد راه ماهشهر

عبدالله البوبالدی یکی از اهالی روستای مدینات است؛ او می‌گوید: روستاهای شریفیه، غدیر حبسه، روزنه، ابوکبیریه، هور سیدعلی، حویسی، غدیر سبع، مسلمیه، حمیره، حویشه زیر نظر بخش غیزانیه در مسیر آزاد راه ماهشهر هستند و آب مورد نیاز این روستاها از کانال پتروشیمی از رودخانه کارون پمپاژ شده و از مسیر سویسه وارد روستاها می‌شود.

وی با بیان اینکه  لوله کشی آب داریم اما مسؤولان اجازه وصل شدن آب را نمی دهند، افزود: اهالی روستا آب شرب مورد نیاز خود را  با تراکتور، تانکر و دبه از کانال پتروشیمی  پُر می‌کنند و بستگی به روستاها فاصله ما تا کانال باید سوار ماشین شویم تا به کانال برسیم.

اینروستایی  ساکن روستای مدینات با بیان اینکه آب رودخانه سالم نیست، عنوان کرد: اهالی آب شرب را  از فردی که در روستا آب تصفیه می فروشد خریداری می‌کنند.

روستای ثدین- شهرستان باوی

رضا زرگانی با بیان اینکه سه روز است که آب روستاهای ثدین یک و دو قطع است، اظهار کرد: دو سال لوله‌کشی داریم اما آب مرتب قطع می‌شود اغلب اهالی در خانه مخزن دارند اما به دلیل قطعی آب مخازن هم خالی شده است.

با بیان اینکه گاهی شب‌ها فشار آب کمی بهتر می‌شود، افزود: این دو روز که آب قطع است از آب تصفیه که برای شرب نگهداری کرده بودیم استفاده می‌کنیم.

روستاهای بخش گمبوعه

حسین دلف عبودی عضو شورای گمبوعه بزرگ در رابطه با مشکل بی‌آبی روستاها در بخش گمبوعه اظهار کرد: تمامی روستاهای بخش گمبوعه به ویژه روستاهای گمبوعه بزرگ و کوچک، شبیلیه،دهلیز، ازرگ، ملیحه سعدون و ملیحه سید حسن، قبر زهیر،کوهه و طویبه از بی آبی رنج میبرند.

وی افزود: روستای گمبوعه کوچک و طویبه از تاسیسات آبرسانی گمبوعه( زیر نظر تاسیسات شهید هاشمی) آب خود را تامین می‌کنند اما  به دلیل قدیمی بودن شبکه آبرسانی و ازبین رفتن و پلمب شدن برخی لوله ها همچنین عدم لایروبی حوضچه های ذخیره، آب به منازل پایین دست نمی‌رسد و فشار آب خیلی پایین است.

عضو شورای گمبوعه بزرگ درخصوص روستاهای ازرگ، کوهه، قبر زهیر و ملیحه سید حسن و سعدون، گفت:  آب آشامیدنی و شستشوی این روستاها به وسیله تانکر و با استفاده از پمپ‌های خانگی که به رودخانه کرخه نصب کردند تامین می شود.

دلف عبودی عنوان کرد:  با توجه به اینکه  بخش گمبوعه از یک طرف به رودخانه کرخه و از طرفی دیگر به رودخانه کارون نزدیک است اما نه آب شرب و نه آب کشاورزی آن را تامین می‌شود.

وی افزود: تمامی روستاهای بخش گمبوعه آب شرب خود را از طریق تصفیه‌های صنعتی که یکی از این تصفیه‌هافقط در روستای گمبوعه بزرگ نصب شده تامین می‌کنند.

دلف عبودی بیان کرد:  البته در روستای دهلیز یک ایستگاه تقویت فشار آب تاسیس شد و سال ۹۸ افتتاح شد اما بی فایده بود چرا که هیچ‌گونه مشکلی از روستاهای پایین دست را برطرف نکرد.

روستاهای بخش مرکزی حمیدیه

حکیم جعفری جنادله رئیس شورای روستاهای بخش مرکزی با اشاره به روستاهایی که مشکل بی‌آبی دارند، گفت: این روستاها شامل  روستاهای جنادله شیخ طعمه، خسرج خلف، آلبومروح، خسرج‌عوده، حویش یک و دو، آلبوعید، سلجه حمدان، قاسم زامل، علاونه فای، ضعیف، سدره، شموس، شیخ زهراب، است و اکنون دو روز از قطعی آب در این روستاها می‌گذرد.

وی افزود: مسؤولان در توضیح علت قطعی آب در این روستاها می‌گویند تابلوی برق آتش گرفته و نمی‌توانیم آب را پمپاژ کنیم این در حالی است که قطعی آب در روستاها به ویژه در روستای شیخ طعمه مستمر بوده است.

رئیس شورای روستاهای بخش مرکزی گفت: اهالی روستاها با تانکرهای ۲ هزار و ۴  هزار  لیتری که مخصوص احشام است آب مورد نیاز خود را از رودخانه می آورند، آب غیر بهداشتی است اما مجبورند استفاده کنند.

جنادله با بیان اینکه علت قطعی آب فرسودگی لوله مسیر و مدار اصلی است که آب را به سمت روستاها می‌برد، عنوان کرد: لوله مسیر مربوط به چندین سال گذشته است که تا کنون تعویض نشده و آب از رودخانه پمپاژ و وارد تاسیسات مسیر خسرج در علاونه ضعیف وارد می‌شود که به دلیل افت فشار  آب به روستاها نمی‌رسد.

 

برچسب‌ها:

شعار سال 1401

آخرین اخبار

پربازدیدترین اخبار